Start Träning Träningsplanering Kurser Skoning Priser Foton Artiklar Gästbok
 

Träning

 

Jag tar emot hästar för inridning, vidareutbildning, gångartsträning eller olika typer av korrigeringar.

Träningen skall vara en positiv upplevelse för hästen. Jag arbetar därför med positiv förstärkning och är noga med träningsplanering. Arbetet skall vara upplagt så att hästen har bästa möjliga chans att utvecklas. Jag för anteckningar över träningen och efter avslutad träning skickar jag en sammanställning, jag erbjuder även en träningsplanering att få med hem till den fortsatta träningen.

Hos mig får hästen boxplats med spån, daglig utevistelse, bra hö, kraftfoder enligt överenskommelse samt vitaminer och mineraler. Hästen tränas 5 dagar i veckan och får varierad träning

 

Inridning:

Jag rider in hästar vid 4-5 års ålder. Jag lär hästen att balansera sig under ryttare och hjälpernas inverkan. Inridningen tar i flesta fall 10 veckor men beroende på hur hästen tar träningen kan perioden behöva ändras något. Vissa unghästar mognar långsamt och kan behöva ta en paus tidigare. För att den unga hästen ska lära sig att använda kroppen på ett bra sätt, röra sig i balans under ryttare samt i ändamålsenlig form använder jag mig av mycket arbete från marken. Jag rider hästarna med halsrem för att lära den använda kroppen rätt vid förhållningar.  En inriden häst ska inte bara kunna hjälperna utan även röra sig ändamålsenligt under ryttare, det vill säga att den ska kunna sträcka sig och använda ryggen. Den ska kunna koncentrera sig, söka villigt framåt, vara trygg och förstå att ”lyfta sig” under ryttare (dvs att hästen lär sig att bära sig).

Vidareutbildning och gångartsträning

Grunderna repeteras och då hästen är mjuk, lösgjord och avslappnad fortsätter arbetet. Hästen lär sig att koncentrera sig under längre stunder och med hjälp av dressyr övningar som öppna och sluta utbildas hästen till rakriktning och samling.  Balansen i gångarterna tränas så att hästen rör sig taktmässigt. Hästen lär sig att bära sig i arbetstempo, tempoväxlingar samt i ökade tempon.

Träning för försäljning:

Hästen står hos mig och tränas enligt överenskommelse. Jag annonserar hästen samt visar fram den. Du står endast för stallplats samt eventuell skoning, veterinär och tandvård. Vid försäljningen tar jag 10% av försäljningspriset oavsett träningstid.

 

 

Mina ledord:

Ledarskap
Förutsättningen för träningen är att hästen har accepterat mig som ledare och är trygg. Jag börjar alltid med att befästa ledarskapet. Det är helt avgörande i den grundläggande träningen att hästen litar fullt på mig.

Vilja

Grunden i träning och ridning är att hästen går fram när vi ber den om det! Men vilja handlar även om viljan att samarbeta. Hästen lär sig snabbt at söka belöning (eftergift) och genom att metodiskt arbeta med inlärning kan hästen stimuleras till samarbete.

Fysisk och mental lösgjordhet
Tillit och förtroende gör hästen avslappnad och det blir möjligt för den att lära. En rädd eller stressad häst är inte öppen för nya kunskaper. När hästen även är fysiskt lösgjord är den redo att bygga muskler och att börja ”lyfta sig” sig mer i arbetet.

Kondition, styrka, balans och koncentration
Det är viktigt att vi ger hästen förutsättningar att klara av det vi begär. Hästen måste vara stark och ha balans innan vi kräver resultat. Det är också viktigt att hästen metodiskt har lärt sig att koncentrera sig på sin ryttare i längre och längre stunder för att kunna förfina hjälperna och vidareutbilda hästen.

Samspel
Målet är det perfekta samspelet mellan häst och ryttare, såväl på marken som på hästryggen. Viljan att samarbeta är så stort hos hästen att utrustning och hjälpmedel blir onödigt. Jag tycker att en välutbildad häst skall gå att rida utan sadel och träns el liknande. Det är ett kvitto på att kommunikationen fungerar.